Gépágyúdübörgés hangjától volt zajos a bakonyi éjszaka - Éjszakai éleslövészet a Bakonyban - 2019.04.15-18
2019. április 19. írta: harcihelikopter

Gépágyúdübörgés hangjától volt zajos a bakonyi éjszaka - Éjszakai éleslövészet a Bakonyban - 2019.04.15-18

57232231_1107927292748903_426462983745437696_o.jpg

A magyar légierő MH 86. Szolnok Helikopter Bázis nemrégiben felújított Mi-24P típusú harci helikopterei éjszakai lövészetet hajtottak végre a szerdai nap folyamán a Veszprém-Hajmáskér légterében. 

Az indítás és töltés helyszínéül szolgáló Újmajor leszállóhely, un. FARP (Forward Area Refueling Point) terület, ahol a katonák gyakorolják a helikopterek kerozinnal és pusztító eszközökkel történő megtöltését, illetve a visszaérkezésükkor annak ismétlését nappal és éjjel egyaránt.

Éleslövészetet megelőző tájékoztatón Simon Péter alezredes Úr, a harcihelikopter-zászlóalj parancsnoka ismertette a kiképzési nap tervezett pontjait.

Az eligazítás helyszínétől számított kb. 15 km-re, a Hajmáskéri és Körös-hegyi lőtér (Mórocz-tető) térségében délután 5 órától kezdték meg a katonai gépek a 30mm-es gépágyúval történő éleslövészetet.

A sajtó képviselői előtt Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka is megjelent, aki mérföldkőnek számító eseményként konferálta fel a nagyjavított forgószárnyasok gyakorlatát. Elmondása szerint közel 7 év telt el azóta, hogy huszonnégyesek a Bakony lábánál kiképzési feladatot hajtottak volna végre.  A mai kor színvonalának megfelelően, az országban egyedüli alkalommal és ráadásul elsőként éjjellátó berendezést használtak helikopter fedélzetén tervezett feladatok lerepülése alatt.

Az április hónapban második alkalommal idetelepült szolnoki katonák sikeresen abszolválták az előző és mostani hétre kitűzött célokat, ezzel is folytatva a harci helikopteres képesség fokozatos helyreállítását.

Fotókhoz jó nézelődést kívánunk, és bízunk abban, hogy a készített felvételek visszaadják mindazt, ami a helyszínen átéltünk.

 „Hajózók fel! Gépre!”

  _mg_8998_1.JPG

 _mg_8992.JPG

 

 

 

 

_mg_9111_1.JPG

 A fiatal generáció is kitörő örömmel fogadta az alacsonyan áthúzó dübörgő harciszekereket

 

-----------------------------

 A harcihelikopter.blog.hu csapat köszönetét fejezi ki, hogy láthatta, halhatta ezt a felejthetetlen és történelembe illő eseményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr3214774580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása