BLACK SWAN 2019 (BLSN19) nemzetközi különleges műveleti gyakorlat -  2019.06.14. Szolnok
2019. június 15. írta: seitec

BLACK SWAN 2019 (BLSN19) nemzetközi különleges műveleti gyakorlat - 2019.06.14. Szolnok


img_1500_1.jpg

Előtérben a V-22 Osprey, míg a háttérben az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis 2 db Mi-24P helikoptere: a BLACK SWAN 2019 nemzetközi hadgyakorlaton résztvevő haditechnikai eszközök közül egyértelműen a V–22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplán tűnt ki a leginkább: az egyszerre helikopter és egyszerre repülőgép képességű konvertiplánnal először hajtottak végre Magyarországon hadgyakorlatot.  

A nemzetközi hadgyakorlatról

A Fekete Hattyú 2019 (BLACK SWAN 2019, rövidített nevén: BLSN 19) nemzetközi különleges műveleti gyakorlat 2019. június 2. és június 21. között kerül megrendezésre, amelyet a Magyar Honvédség mellett az Európában állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága (SOCEUR), valamint az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Erők (USAEUR) Parancsnoksága rendez.


A BLSN 19 gyakorlat során a magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében a magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával.


A Magyar Honvédség különleges műveleti képességének fejlettségéről ad tanúbizonyságot a BLACK SWAN 2019, amelyen az amerikai, szlovák, szlovén, macedón különleges műveleti katonák végrehajtóként vesznek részt, míg lengyel és brit különleges műveleti katonák megfigyelőként lesznek jelen a gyakorlat bizonyos fázisaiban. A magyar részről, döntően az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái vesznek részt a gyakorlaton, akik mozgékonyságát az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harcihelikopter- és szállítóhelikopter-zászlóalja támogatja.


A Magyar Honvédség különleges műveleti képessége régióvezető szerepet kíván betölteni, ezért a gyakorlaton egy Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságot (R-SOCC) működtet Szolnokon. A Parancsnokság valóságot megközelítő környezetben, egy időben több ország területén teljes spektrumú különleges műveleteket irányít.


A gyakorlat ideje alatt a 341. különleges műveleti osztag NATO készenléti szolgálatba történő alkalmazás előtti NATO felmérésen vesz részt, míg a 881. rohamlövész osztag a 2 éve elért harckész minősítését erősíti meg az ellenőrzés során, hogy képes NATO irányelvek és eljárások alapján komplex műveleteket tervezni, szervezni és vezetni, vagyis a gyakorlat eredménye valós képet ad a haderő alkalmazási képességeiről.


A Zrínyi 2026 keretében több területen is kiemelt fejlesztések kerülnek végrehajtásra. Az egyik ilyen kiemelt terület a különleges műveleti képesség is. A magyar nemzeti különleges műveleti képesség fejlesztése egyben a NATO katonai képességeinek bővítését is jelenti.

Különleges egységek bemutatója

A sajtónap dinamikus bemutatója során egy repülőtér elfoglalását szimulálták: 

Elsőként Gripen biztosította a területet levegő-föld fegyverzet alkalmazásával, melynek használatára természetesen élesben nem került sor, csak áthúzással jelezte, hogy a célterület megtisztításában/előkészítésében aktív szerep hárulna a merevszárnyú repülőeszközre.

Majd egy Mi-24P géppár érkezett, akik a maradék ellenállást számolták fel - természetesen úgyszintén csak elméletben, mert valódi fegyverzet alkalmazására nem került sor. Az előkészített területre érkezett meg a 2 db Mi-17-es: a szállítóhelikopterek villámgyorsan landoltak, majd a különleges egységek pillanatok alatt hagyták el a fedélzetet.

Ezt követően érkezett meg a halászsas, azaz a V-22 Osprey, melynek teherteréből további - immáron - amerikai egységek érkeztek. Mindeközben a szlovén légierő Cougar helikoptere is a "hadszíntér" felett végzett támogató és biztosító feladatokat.

A repülőtér elfoglalása a légi és szárazföldi egységek érkezésével történt meg, melyet a légi úton érkezett csapatok kiemelése zárt, mindeközben természetesen a harcihelikoptereink oltalmazó feladatokat láttak el.

A dinamikus bemutató képekben:

1. Légitámogatás vadászgéppel: légierőnk JAS-39 Gripen vadászrepülőgépe is részt vett a gyakorlaton. A Gripen Litening III lézeres célmegjelölő konténer láthatóimg_1551_1.jpg

2. Mi-24-eseink folyamatos légitámogatást nyújtottak a légi úton vagy szárazföldön érkezett egységeknek:

3. A Mi-17-es szállítóhelikoptereink már megtisztított területre érkezhettek meg és rakhatták ki deszantjukat:

 4. A magyar Mi-17-esek eltávolított hátsó kagylóajtókkal hajtották végre feladataikat: ez a módszer lehetővé tette a deszantok gyors kirakását és felvételét.

img_1837.jpg

5. Mi-17-es nemsokára elemelkedik, a háttérben már érkezik az Osprey

img_1621_1.jpg

 6. A halászsas megérkezett: s a deszant villámgyorsan hagyja el a fedélzetet

 7. Magyar szemnek futurisztikusan hat a billenőrotoros Osprey látványa

 img_1519_1.jpg

8. A Szlovén Légierő Cougarja is aktívan vesz részt a feladatokban

img_1589_1.jpg

9. Természetesen a Mi-24-esek aktív oltalmazása mellett

img_1570_1.jpg

10. Szárazföldi csapatok érkeznek speciális járműveiken

 

img_1692_1.jpg

11. A sikeres feladat-végrehajtás után megkezdődik a kiürítés: Mi-17-essel, majd az Ospreyel

img_1796.jpg

 Ezzel pedig véget is ér a majd 3/4 órás dinamikus bemutató.

További képeink a sajtónapon statikusan vagy dinamikusan résztvevő repülőeszközökről:

img_1529_2.jpg

img_1476_1.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr4014894822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása