Látogatás az orosz haditechnika disneylandjében, azaz a Patriotizmus Parkjában (Park Patriot, Kubinka, Oroszország, 2017.08.19.) – HELYSZÍNI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ
2018. november 26. írta: harcihelikopter

Látogatás az orosz haditechnika disneylandjében, azaz a Patriotizmus Parkjában (Park Patriot, Kubinka, Oroszország, 2017.08.19.) – HELYSZÍNI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

 img_20170819_151345.jpg

Jóllehet a blogunk középpontjában az orosz katonai helikopterek állnak, azonban kitekintésként bemutatjuk az Orosz Föderáció Fegyveres Erők Hazafias, Katonai, Kulturális és Szabadidős Parkjában, röviden csak Park Patriotnak nevezett parkban tett látogatásunkat. Tesszük ezt azért, mert érdemes megismerkednünk vele, ugyanis eddig még nem sok ismertető (ezen keresztül információ) érhető el róla Magyarországon. Éppen ezért összefoglaltuk, hogy mi hogyan jutottunk el a parkba, és ott milyen élmények értek bennünket, és bízunk benne, hogy sikerül másoknak is felkelteni az érdeklődését!

A kezdetek, avagy egy kis intermezzo (Park Patriot No2, azaz a kubinkai harckocsi múzeum)

A Moszkvától 70 kilométerre (autóval kb. 1,5 óra alatt megtehető távolságban) elhelyezkedő Kubinka városa a haditechnikát kedvelők körében a világhírű harckocsi gyűjteményéről híres. A múzeumban egy sor olyan harckocsi (és féllánctalpas illetve egyéb páncélozott) katonai harcjármű található meg, amiből több már nem maradt fenn, vagy eleve egy-egy példányban gyártották őket. Csak, hogy kiemeljünk egyet példaként: itt található a III. Birodalom ultranehéz, Maus becenévre keresztelt harckocsijának egy szem példánya is.

Eredendően mi nem is tudtunk arról, hogy Kubinkában a világhíres harckocsimúzeum mellett, és lassan már helyette, egy iszonyatos méretű (talán a világ legnagyobb) katonai múzeuma helyezkedik el. Minderre ott derült fény, amikor megvettük a tankmúzeumba a belépőnket és ott már a blokkon is az szerepelt, hogy „Kubinka Harckocsimúzeum – Park Patriot No2”. Hát ha van No2, akkor kell lennie No1-nek is, viszont ekkor még nem tudtuk, hogy ennek lesznek még következményei a múzeumlátogatás során: ugyanis egyre több helyen véltük felfedezni a Park Patriot feliratot és az egységes arculatot, illetve mély megdöbbenéssel fogadtuk, hogy a II. világháborús német és a vele szövetséges országok tárlatai nem látogathatóak: amikor ezt megláttuk, egy világ omlott bennünk össze. Azért a magunkfajta hazánkfia nem sűrűn jut el a világ harckocsiszentélyébe és ha már oda eljut, akkor nemcsak orosz (szovjet) harckocsicsodákat, hanem német, de leginkább a magyar (!) harckocsikat is szemügyre akarja venni! Szóval le voltunk törve, mint a bilifüle, és már mentünk is volna tovább, amikor láttuk, hogy mozgolódás van az egyik hangárban. (A tankmúzeum lényegében egymással párhuzamos harckocsihangárok sorozata, melyek között udvarok vannak, ahova ki-ki állnak az üzemképes, vagy kivontatják a nem üzemképes példányokat. Amúgy az orosz/szovjet vasak kb. fele minimum üzemképes, de például a német Pz IV és a Pz V, azaz Párduc is az!)

img_20170819_091120.jpg

Kubinkai vasútállomás...

img_20170819_091453.jpg

...nem messze tőle egy útbaigazító harckocsi, illetve egy...

img_20170819_092346.jpg

...információs tábla. Ekkor még nem tudtuk, hogy Kubinkában nem egy, hanem két múzeum is van. Mi eredendően a Kubinka No2-t, azaz a világhíres harckocsimúzeumot jöttünk megnézni. A Park Patriotról korábban még nem hallottunk.

És az a hangár, ahonnan ki-be jártak az emberek nem volt más, mint az amelyikben a magyar szemnek és szívnek oly kedves magyar gyártású Zrínyi rohamlöveget, Turán közepes harckocsit, Toldikat és Nimródot tárolják, sőt a költözésnek hála nem vette körbe őket kordon, nem voltak egymáshoz közel (zsúfoltan, mint a többi hangárban) elhelyezve, hanem szellősen helyezkedtek el, így tökéletesen körbe lehetett járni őket!!! Hát a kezdeti percekben nem tértünk magunkhoz: nem győztünk hálát adni a magasságosnak, hogy pont akkor jutunk el ide, amikor ez a felfordulás van! A harckocsimúzeum egy részét átköltöztették/tik a Park Patriot No1-be, így a két tengelyhatalmak haditechnikáját bemutató hangárt egybevonták, és ezért lehetett az, hogy a kordonokat lebontották, emellett a magyar harcjárművek szomszédait már elvitték, és csak egy-két német, illetve olasz haditechnikai eszköz maradt ott (pl.: Pz IV., Stug, és a Párduc). Persze a hatalmas Vk 3001(H) rohamlöveget, no meg a kisegérkét, azaz a röpke 188 tonnás Maust nem vitték sehova sem, és valószínűleg nem is fogják, mivel ezek mérete ezt nem nagyon teszi lehetővé, illetve főként azokat a német eszközöket vitték át az No1-be, amik jobban kifejezik a „fasiszta" Németország haditechnikáját: pl.: Pz VI Tiger, vagy a Königstiger. (A Párducra és a Pz IV-re ottjártunkkor még nem került sor, de láthatóan már nem voltak a helyükön.)

Kubinka többek között a világon egyedüliként fennmaradt, a III. Birodalom Führerének megalomániáját szimbolizáló Maus szupernehéz harckocsijáról is híres. A kiállított harckocsira jellemző, hogy míg minden más járművet időnként átmozgatnak egyik állóhelyről a másikra, addig a Maus azóta így van, mióta a múzeumot berendezték. A brutális tömege (és az egyberozsdásodott lánctalpa) miatt valószínűleg a Park Patriotba sem fogják átszállítani, hanem marad itt örökre. Frontpáncélján az öklömnyi lövedéknyomok a háború utáni szovjet teszteredményeket mutatják: azonban egytől-egyig hatástalanul. Ugyanis egy sem ütötte át a frontpáncélt! (Igaz, ekkoriban a szovjeteknek még nem volt rendszeresített komulatív páncéltörő lövedéke.)

img_20170819_100528.jpg

Íme a kubinkai harckocsimúzeum (Kubinka No2) térképe. A múzeum lényegében tankhangárokból, köztük betonozott kiállókból épül fel, amiben elég zsúfoltan helyezkednek el a harcjárművek, így nagyon körbejárni nem lehet őket. Üdítő kivétel a barnával letakart hangár alatti kiállítóterem: ebben vannak többek között a magyar harcjárművek is, de a Maus is itt lakik. És a Park Patriotba költözésnek hála, most minden harcjármű körbejárható! 

Ízelítőül képek további hangárokból

A harckocsimúzeumról még sokat lehetne írni, de jöjjön hát a No1, azaz a valódi Park Patriot, azaz a patriotizmus (más néven hazafiasság) lenyűgöző parkja!

(Azért, noha eltér a helikopteres repüléstől, de azért külön képgalériába a magyar harckocsikat is feltöltöttük: lásd bejegyzés végén.)

 

Amit a Park Patriotról tudni kell (Park Patriot No1)

A parkról azért nem hallottunk semmit se korábban, mert 2016-ban nyitották csak meg, és még ottjártunkkor sem volt készen. Viszont méretét és a kiállítási tárgyak elképesztő mennyiségét (több, mint 700 db főként harci eszköz: űr-légi-víz felszíni-vízalatti-szárazföldi jármű) meg tudtuk tapasztalni. Sajnos – mivel nem tudtuk, hogy egyáltalán mi is ez – nem készültünk a kubinkai napunk során erre a kitérőre, de ha már ott voltunk, akkor nem volt megállás, a No2 után el akartunk látogatni a No1-ba is. Mivel busz (marsrutka) lényegében még nem nagyon jár ki a parkba, így kénytelenek voltunk taxit fogni. (Hozzátesszük, hogy a No2-ba sem valami fényes az eljutási lehetőségek tárháza). No, de valahogy csak sikerült, így 16:31-kor meg is sikerült váltanunk a belépőnket. Viszont nem volt sok időnk a zárásig, azaz 18:00-ig, így nagyon bele kellett húznunk, és a csarnokokat sajnos így lényegében kis is kellett hagynunk. Pedig azokban is minden jó volt: a No2 teljes hiányzó harckocsiállománya, meg még egyéb japán-olasz-cseh stb. gyártmányú harceszközök, emellett rengeteg kézifegyver, háborús relikvia, makettek, modellek, diorámák, illetve a háború utáni haditechnika minden mennyiségben!

Úgy kell elképzelni, hogy olyan iszonyatos mennyiségű haditechnikai eszköz van, hogy azt felsorolni lehetetlen, igaz voltak, akik megpróbálkoztak vele, melyhez íme a link: https://www.vitalykuzmin.net/Military/Park-Patriot/ De már a link sem pontos, mert egy sor új eszköz került ki idővel.

A park 5.500 hektár méretű (7.700 db focipályányi méretet kell itt elképzelni!), melyből a katonai kiállítótér 3.600 hektáron terül el, a civil rész (szolgáltató és egyéb kiállító részekkel együtt) kb. 1.900 hektárnyi. Csak a parkoló 6.600 db gépjárműnek tud helyet adni, de a parkolóban 4 helikopterleszálló is megtalálható (ide érkezik amúgy Putyin helikoptere is, mellette egy VIP parkoló helyezkedik el, ami önmagában akkora, mint egy Stop-Shop bevásárlókomplexum parkolója… További 3 helikopterleszálló a park túloldalán is van.)

A park önálló harctérrel (lényegében lőtérrel) rendelkezik, ahol egy kis Reichstag makett és szent György temploma áll, jelképezve a nemzetiszocialista Németország és az orosz (szovjet) térfelet. Itt időszakonként hatalmas hadifesztiválokat szoktak eljátszani, többszáz, korhű uniformisba öltöztetett katonával és eredeti harceszközökkel. Van füst-robbanás-(mű)vér, minden, ami egy valódi harctéren megtalálható volt. De ugyanitt tartanak a modern haditechnikai eszközökkel is bemutatót. Az oroszok, mint mindig itt sem viccelnek: éles lőfegyvereket is használnak, ha kell, sőt dobnak bombát is ha éppen a szituáció megkívánja. Tegyük hozzá, hogy ezt a lőtér gigantikus mérete lehetővé is teszi.

A parkban minden egykori haditechnikai eszköz megtekinthető, de a legújabbak is! Van itt Armata tank, Topol-M rakétaindító is.

A parkban természetesen rengeteg élmény vár kicsikre és nagyokra egyaránt: szimulátorok, kézifegyverek, öltözetek, szituációs helyszínek, gépjárművezetés és persze rengeteg ismeretterjesztő tabló. Emellett mindenfajta vendéglátóhelyiség-típus megtalálható, lépten-nyomon ital és csokiautomaták, WC-k. Az automatákban sokszor saját park patriot logós élelmiszerek is kaphatóak. Rengeteg, ugyancsak a katonai disneyland jelleget erősítő, pad is van, így ha elfáradunk, ami szinte garantált, akkor könnyen meg tudunk pihenni is. A park hangulatát az egységes park patriot arculat és az orosz-angol feliratok teszik tökéletessé. Természetesen mindenhol rend és tisztaság uralkodik, igaz, mint írtuk ottjártunkkor sem volt még minden kész/berendezett/tereprendezett.

img_1065.jpg

Az egységes Park Patriot arculat mindenhol visszaköszön

2017-ben már 7 buszmegállót magában foglaló, ekként külön parkon belüli buszjáratokkal (!) rendelkező haditechnikai centrum majdnem minden kiállított eszköze megtapogatható, körbejárható!

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a haditechnikai parkban nagyon sok mindent ki lehet próbálni, de vannak őrzött, katonai részek is. Oda nem érdemes bemenni, sőt ha olyan személyt látunk, akit nagy fekete merci visz, hetes BMW-kkel kísérve, akkor őt és környezetét olyan sűrűn azért ne fotózgassuk…

Mint ahogy az alábbi videó is, mely még 2016-ban, azaz nem sokkal a megnyitás után készült mutatja, hogy mindent körbe lehet járni. Ugyan az eszközökbe beülni nem lehet, de pl.: felmászni rájuk igen. (5:13-nál, az akkor még légi úton oda nem szállított Mi-26-os rotoragyát láthatjuk. Amúgy a repülő eszközök nagy többségét levegőben egy Mi-17-essel illetve Mi-26-ossal szállították oda, emelték be a helyére.)

 

Ami az egyik lényeg: kiállított merev és forgószárnyas haditechnika

Mivel nagyon sok időnk nem volt, így ezt be kellett osztanunk (így is bőven záróra után jöttünk el, igaz a nyitvatartás utáni ottlétünket senki sem kifogásolta, szimplán bezártak mindent, kezdett elcsendesedni a hely.) Mi természetesen a repülőtechnikát részesítettük előnyben, így az ott kiállított masinákat egész tüzetesen meg sikerült néznünk.

Azt hozzá kell tennünk, hogy a bejáratkor kapott térképet mi szerény, nagy országhoz hozzá nem szokott magyarok benéztük, mert azt hittük, hogy ahol a repülőgép-szimbólumok vannak, az nincs is olyan távol a bejárattól, így kezdetben a bejárat környékén bóklásztunk, ahol olyan helikopterek voltak kiállítva, mint Ka-52, Mi-28, Mi-35, Mi-38 és (már kivont) Ka-27, Ka-29, mert úgy gondoltuk, hogy majd pikk-pakk átérünk a park másik részére is, így ráérünk ezeket, a számunkra ritkán látott technikákat szemügyre venni. Persze az ingyenes buszokra ekkor még nem figyeltünk fel. A sétát meg is kezdtük egy általunk – logikusnak és legrövidebbnek vélt – útvonal mentén, amiből az lett, hogy sikerült rohamtempóban átérni a park túloldalára a partizán falukhoz, de bemenni már nem volt időnk, csak bekukkantani. De szerencsénkre sikerült felfedezni, hogy van ám itten menetrend szerint járó (kis)busz is, így hát a visszafele részt megspóroltuk. És jöhettek végre a kültéri merev és forgószárnyasok.

2017 augusztusában a kiállított helikoptertípusok az alábbiak voltak:

Milek:

  • Mi-2
  • Mi-8
  • Mi-17
  • Mi-24V
  • Mi-26

 

Milek

Kamovok:

  • Ka-27
  • Ka-27PL
  • Ka-29

Kamovok

(Később kiállításra került hátra, a partizán falut bemutató részhez egy Mi-24P és még egy Mi-17-es is.)

Emellett ottjártunkkor az aktív gépek közül látható volt:

  • Kazan Ansat (könnyűhelikopter)
  • Mi-171
  • Mi-38
  • Mi-28
  • Mi-35
  • Ka-52

Egy csokor az aktív orosz helikoptertechnikából

Repülőgépek (mindegyik kivont állapotban került kiállításra):

MiG-ek:

  • MiG-15
  • MiG-19
  • MiG-21
  • MiG-21UM
  • MiG-23MLD
  • MiG-23UB
  • MiG-25PU
  • MiG-27
  • MiG-29
  • MiG-29UB
  • MiG-31

Pár kép a MiGekről

Szuhojok:

  • Szu-9
  • Szu-15
  • Szu-24MP
  • Szu-25T
  • Szu-27
  • Szu-27UB

Egyéb:

  • An-2
  • L-29
  • L-39

 

Szuhojok és társaik :)

Érdekességek:

I. Az orosz átfestési verseny nyertese egyértelműen ez az irányított rakéta irányításához szükséges berendezéseitől megfosztott Mi-24V volt:

img_20170819_152940.jpg

Ottjártunkkor éppen egyszínű zöld volt, de előtte szép tarka:

parkpatriot2015part9-09-x3.jpg

Majd ma (2018 novembere) pedig az egykori Berkut bemutatókötelék Mi-24P-ire hasonlító (nemzeti trikolórral) ellátott festésben pomázik:

42845149940_60398e9e64_b.jpg

(Amúgy ezt a festésmintázatot még a Mi-24VM-ek is viselték.)

II. Póttartályok, bombák, irányított és nemirányított rakéták (és blokkjaik), az összes repülőgépfedélzeti tűzfegyver, aknaszóró és egyéb fegyverkonténerek. De robotrepülőgépek, drónok, irányított (cirkáló rakéták) is mind-mind megtalálhatóak a park területén.

 

A II. világháborús tárlat is folyamatosan bővül

III. A kiállított repülőgépeket egytől-egyig vagy Mi-17-essel, vagy ha nagyobb súlyú volt, akkor Mi-26-ossal szállították a helyszínre. Nem volt ez alól kivétel a kiállított Mi-26-os sem, ugyanis 26-os hozott 26-ost.

 

A súlya miatt a Mi-17-est is egy Mi-26-os emelte be a készülő Park Patriot 1-es kiállítási zónájába.

 

 

Videó a beemelésről megtekinthető itt: 

A videóban amúgy érdemes megnézni, hogy hogyan vágnak földhöz egy Mi-24P-t, a videóban 25:49-től. A 36:04-nél lévő pillanatkép „minden pénzt megér”, hiszen megörökíti, hogy mit bír ki a farokcsúszó, ami a faroklégcsavart hivatott megvédeni a durva földetérés esetén. Íme a kép:

 mi-24.jpg

Még jó, hogy egy kiselejtezett példány volt a tesztalany. Kicsit oroszosan sikerült a szállítmány földetérése

 

Javaslataink:

  1. Aki először fog ott járni, annak szó szerint le fog esni az álla. A park elképesztően nagy, sőt óriási! Amikor a látogató megpillantja a bejáratot, akkor döbben rá, hogy ezzel egy nap alatt nem fog végezni.
  2. Aki el akar látogatni a Park Patriotba az tehát ne egy napot számoljon rá! Csak maga a gyaloglás az eszközök között elveszi a nap ¾ részét, de akkor csak sétál, és szinte semmit sem lát mert, még így is rohan.
  3. Azaz készüljön fel, hogy kemény túrának néz elébe. A park, mint írtuk óriási.
  4. Hidegélelemmel, de minimum rengeteg folyadékkal érdemes készülni, nem mintha nem lenne ezeregy vendéglátóipari egység a parkban mindenfele, de ha először jár ott, és főként ha orosztechnika-buzi sajnálni fogja az időt evésre-ivásra, de főként a sorbanállásra.

Belépő (2017-ben):

  • Park Patriot (300 rubel/felnőtt) (kb. 1.500 Ft)
  • a kubinkai tankmúzeum (Park Patriot No2) 400 rubel/felnőtt volt. (kb. 2.000 Ft)

 

Nyitva tartás: ha különösebb rendezvény nincsen, akkor 10:00-től 18:00-ig. (Hétfő: ZÁRVA!)

Tipp: érdemes valamilyen nemzeti ünnep kapcsán is felkeresni, főleg ha ennek katonai vonatkozása is van. Például, amikor mi ottjártunk, akkor 2017-ben augusztus 20-ai napra esett az orosz katonaság napja (minden augusztus 3. hétvégéjének vasárnapja). Viszont érdemes ezek előtt pár nappal is ellátogatni, hiszen mi pont egy nappal az ünnep előtt voltunk ott, így csak pár turista volt, ellenben nagy volt a készülődés: minden tárva-nyitva, mivel minden kiállítási tárgyat ilyenkor általánosan karbantartanak: a lakkozásokat, festéseket javítják, a lánctalpakat és keréktárcsákat lefestik, a gumikat egytől-egyig leszilikonozzák. Emellett minden kiállított járművet „kibontanak”, azaz bemutatják, hogy milyen készségre hivatott, és a kiegészítőit is kirakják: pl.: radarokat kitárják, felemelik, hídvetőt kinyitják, diorámákat rendeznek be stb. Természetesen a harcjárművek karbantartását katonák végzik, katonás rend szerint. Egy-két járművel arrébb is állnak, így sok kiállított jármű indítható is!

Szorgalmas kezek festik le a lánctalpakat, nyitják ki a haditechnikai eszközöket: sietniük kell! Másnap nagy tömeeg volt várható!

 

Elérhetőségeik:

�Honlap:                                          www.patriotp.ru/

�Vkontakte (orosz facebook):         www.vk.com/parkpatriot

�Facebook:                                      www.facebook.com/parkpatriot/

�Instagram:                                     www.instagram.com/parkpatriot/

35932144_1071259889705165_3926499341551796224_n.jpg

Érdemes vkontakten is követni őket, mert ott is nagyon sok információ-kép-bejegyzés van fent! (Vkontakte=orosz facebbook)

 Ahogyan mi megközelítettük:

Park Patriot No1 és No2 nyitva: 10:00-19:00-ig

Moszkvából elővárosi vonat (elektricska) a Beloruszkij állomásról a Kubinka állomásig, majd az 59-es jelű busszal a Tankmúzeum (Park Patriot No2) megállóig. Az elektricska kb. egy óra!

Az elektricska 07:51, 08:14-kor indul és 09:09/21-re ér Kubinkába.

Tel.: +74951053444

 

Az No1, azaz maga a Park Patriot a kubinkai harckocsi múzeumtól autóval amúgy 15 percre van, míg tömegközlekedéssel 301-es és 457-es marsrutkával kb 40 percre. (Oroszországban lényegében ilyenek mennek busz helyett, így ezek a tömegközlekedés alapvető eszközei. Magyarra talán, mint iránytaxi/busztaxi lehetne lefordítani.)

Mi mondjuk taxival mentünk át az No2-ből az No1-be. Ennek ára körülbelül 4000 Ft volt.

 

Befejezésül:

Sajnos szomorúan értesültünk róla, hogy a Park Patriot fog helyet adni a megszűnő Légierő Központi Múzeumának is. A Monyinóban települt múzeum sajnos megszűntetésre kerül, mely munkálatoknak már neki is álltak, így elviekben 2019-re teljesen meg is szűnik a kiállított egyedi repülőeszközei révén világhíres monyinói múzeum. Szerencsénkre, 2017 augusztusában ezt a múzeumot is tüzetesen szemügyre sikerült vennünk.

 

 

Magyar harckocsik kubinkában (Kubinka No2.):

 - Toldi I.

 - Toldi II.

 - Nimród önjáró gépágyú

 - Zríyni rohamtarack

- Turán II.

 Képgalériák vegyesen:

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr3114388078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.08.10. 08:35:24

Állítólag létezik az oroszoknak is egy eredeti Tigris tank. Arról lehetne tudni valamit, hogy merre található?

harcihelikopter 2022.12.25. 10:00:27

@megamovieboy: Igen, azt már átvitték a Kubinka I.-ből a Park Patriotba.
süti beállítások módosítása