Szolnoki Családi Nap az 50 éves jubileumok jegyében KÉPGALÉRIÁKKAL és VIDEÓVAL! - 2019.05.25. MH 86. Szolnok Helikopter Bázis
2019. május 27. írta: seitec

Szolnoki Családi Nap az 50 éves jubileumok jegyében KÉPGALÉRIÁKKAL és VIDEÓVAL! - 2019.05.25. MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

 _mg_0711.jpg

Hasonlóan a tavalyi családi naphoz idén is kiváló szervezésben, látványos programokkal és ismételten nagy számú érdeklődő részvételével került megrendezésre az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis családi nap rendezvénye. Szerencsénkre az idő is kegyes volt, így gyönyörű napsütéses időben csodálhatta meg a nagyérdemű a dinamikus és statikus sorokon kiállított haditechnikai eszközöket.

Természetesen, mint minden évben, idén is a forgószárnyas haditechnika állt a középpontban, mely köszönhetően a nagyjavítások befejeződésének és a folyamatos képesség-helyreállításoknak az elmúlt évekhez képest idén volt a legmozgalmasabb a családi nap programja. 

A kapunyitást követően nagy számban érkeztek az érdeklődők, és hasonlóan a tavalyi évhez, idén is 3000 fő fölötti látogatót köszönthetett Dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka. 

Dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka köszöntője közben és utána, amikor fogadta az Afganisztánból visszatért mentor csoport ajándékát

(A harmincadik és egyben utolsó váltás légi tanácsadói 2019. május 20-án tértek haza Afganisztánból. A hazatérés egyben azt is jelenti, hogy véget ért a 2010 áprilisa óta tartó helikopteres afganisztáni szerepvállalás, azaz az a Magyar Honvédség Légi Kiképzés-támogató Csoportja (Air Mentor Team – AMT) működése is.)

Idén is szép számban látogattak el az érdeklődők a családi napra

Egyvalaki maradt (718), egyvalaki ment (331) nagyjavításra. A statikus sor Mi-24V és Mi-24P helikopterei

A nap folyamán a dinamikus rész "szpíkeri" (szakmai kommentátor) feladatait Fidel Ákos százados látta el.

dsc_0283.jpg

A nyitóbeszédet követően 11.00-kor kezdődött meg a dinamikus program egyből egy 8 gépes kötelékkel, melyet az alábbi gépek alkottak (zárójelben oldalszám):
3 db Zlin(21/22/25), 2 db Mi-24P (332/338), 1db Mi-8 (3301), 1db Mi-17 (701), 1db AS-350B (102)

Az impozáns, 8 gépes légi nyitó-kötelék_mg_0649.jpg

Párban szép az élet! Előadja a 332-es és 338-as oldalszámú Mi-24P

_mg_0620.jpg

A 701-es Mi-17-es a nyitókötelékben egymaga képviselte az erősebb szállítóhelikopter-variánst

_mg_0635.jpg

És ugyan egy jelentős kontingenssel éppen kint tartózkodik a "Szállító és harcihelikopteres részvétel a 2019-es évi Dark Blade többnemzetiségi helikopteres gyakorlaton" bejegyzésünkben részletesen bemutatott DARK BLADE 2019 gyakorlaton a szállítóhelikopter- és a harcihelikopter-zászlóalj is, ennek ellenére nem maradtunk idén sem dinamikus program nélkül, ugyanis a családi nap impozáns légi kötelékét a továbbiakban is színes program követte az alábbi sorrend szerint:

1. Ejtőernyős ugrás Mi-8 
2. Ejtőernyős ugrás Mi-24 
3. Zlin kötelék bemutató (3 géppel)
4. AS-350B bemutató
5. Mi-24 bemutató
6. Mi-17 bemutató

Ejtőernyős ugrások

A jubileumi díszfestést viselő 3301-es oldalszámú Mi-8-as érkezik vissza az ejtőernyősök dobása után

_mg_0710.jpg

 

Zlin 3 gépes kötelékbemutató

AS-350B bemutató

Mi-24-es bemutató

 

 

Mi-17-es bemutató

Az  MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen repülőgépei is tiszteletüket tették a családi napon

_mg_0849.jpg

 

50 éves a Mi-8-as - 3301-es oldalszámú Mi-8-as díszfestése

A harcihelikopter.blog.hu egyedi, saját készítésű logót készített az 50. éves jubileumra. Mellette az MRBE ugyancsak egyedi felvarrója 

Az idei évben két kerek, félszáz éves jubileum is megünneplésre került. Egyrészről idén ünnepli hadrendbe állításának 50. évfordulóját a Mi-8-as helikopter, mely immáron csúcstartóként kerül be a magyar katonai repülés nagykönyvébe: semelyik hadrendbe állított repülőeszköz nem állt még olyan sokáig hadrendben, mint a szeretett és megbecsült "minyó"! Ezen kerek évforduló alkalmával a 3301-es Mi-8-as babérkoszorú által körülölelt 50-es számú díszfestést (egészen pontosan díszmatricát) kapott. A másik 50 éves jubileum az MH Szolnok Légierő Zenekarhoz kapcsolódott.

Az MH Szolnok Légierő Zenekar 50. évfordulójának köszöntése

A dinamikus bemutató után egy újabb 50 éves évforduló megünneplésére került sor, ugyanis egyszercsak megnyílt a 3301-es Mi-8-as kagyló tehertérajtaja és rajta a félszázadik évfordulóját ünneplő MH Szolnok Légierő Zenekar masírozott ki, mely zenekart Dr. Koller József dandártábornok, parancsnok és Kiss Róbert ezredes, törzsfőnök egy jubileumi tortával köszöntött.  

_mg_0859.jpg

 

Egy pillantás a hangárba

Mint arról már a Paradigmaváltás előtt a magyar szállítóhelikopteres repülés bejegyzésünkben is beszámoltunk a Zrínyi2026 haderőfejlesztési programnak köszönhetően a helikopteres repülés technikai feltételeinek hátterének biztosítása egy jelentős fejlesztésen ment keresztül, mely az új gépek megérkezésével zárul majd le. Addig viszont a meglévő szovjet/orosz haditechnikában rejlő lehetőségek és üzemidők kihasználására kell törekedni, így a nagyjavított gépek használata folyamatos, mely meglátszik azon is, hogy a családi nap idején a látogatók előtt is megnyitott hangárban éppen két Mi-17-es, és egy Mi-24-es is időszakos ellenőrzésébe nyerhettek betekintést a szemlélődők. A sarokban az éppen restaurálás miatt a Bázison tartózkodó, amúgy már kivont 10417-es oldalszámú Mi-8-ast lehetett felfedezni. 

Katonai helikopteres találkozó 

Akárcsak a tavalyi évben, úgy idén is együtt a családi nappal megrendezésre került az egykori hajózókat, műszakiakat és minden olyan kiegészítő szakágat tömörítő katonai helikopteres találkozó rendezvény. A katonai helikopteres találkozó tagjainak a bázis ismételten egy külön sátrat biztosított, ahol árnyékban hűsölve együtt nézhették végig a "volt kollégák" a dinamikus programot, vagy éppen felidézhették a rég és a közelmúlt vidám, vagy épp kevésbé vidám történéseit. Természetesen ők is megemlékeztek arról, hogy idén 50 éves a Mi-8-as helikopter, melyet többek között különböző jubileumi dísztárgyak elkészítésével ünnepeltek meg.

 

További képgalériáink:

Statikus sor gépeinek érkezése és egyéb dinamikus elemek

Érdemes megjegyezni azt is, hogy 2019-ben van az L-29 Delfin rendszeresítésének 55. kivonásának pedig 35. évfordulója is. 

Dinamikus bemutató képei Mi-8/Mi-17

 

Dinamikus bemutató képei Mi-24

 

Köszönetnyilvánítás

A szerkesztők ezúton szeretnék megköszönni a lehetőséget az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis vezetőségének és a tájékoztatásért felelős kapcsolattartónak, hogy lehetővé tették látogatásunkat a Családi Nap rendezvényen és mindenben készségesen segítségünkre voltak!

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr8314863946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása