Mókus a közös védelem szolgálatában - Cooperative Security 2019 - Veszprém-újmajor gyakorlótér, 2019.10.17.
2019. október 18. írta: harcihelikopter

Mókus a közös védelem szolgálatában - Cooperative Security 2019 - Veszprém-újmajor gyakorlótér, 2019.10.17.

img_5597.jpg

A szolnoki alakulat egy légi felderítése alkalmas helikotert biztosított a gyakorlathoz

Közép-Európai Védelmi Együttműködés országai által végrehajtott migrációs válságkezelési gyakorlat látógatói napjára kaphattunk betekintést a Veszprém-Újmajor gyakorlótéren 2019. október 17.-én.

Az eseményen a résztvevő nemzetek védelmi miniszterei, vezérkar főnökei és rendvédelmi szervek vezetői mellett Magyarországot Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese képviselte.

Az egy hetes kiképzési időszak zárórendezvényen hat ország (Ausztria, Magyarország, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Szlovénia) több mint 2000 katonája vett részt, akiknek a lehetséges migrációs válság okozta határrendszer kialakításán, üzemeltetésén túl a felderítés és az egészségügyi rendszer kiépítése volt a feladatuk.

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékéből egy AS-350B típusú helikopter (becnevén: mókus) folyamatos légi támogatással biztosította az imitált határvédelmi tevékenységeket.

img_5558.jpg

 gyakorlótéren a magyar-yellowlandi határszakasz modellezett körzetét mutatták be, ahol a yellowlandi területet nyugatra az úton vonalában elhelyezett ideiglenes határzáron túlnyúló területek, Magyarországot pedig az álláspont felé lévő terület jelképezte. A magyar területen Magyarország, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország települt katonai és rendvédelmi erői voltak láthatóak. (Yellowland természetesen egy elképzelt országot jelképezett.)

img_5593.jpg

Az bemutatott szituációban jelzés érkezett a felderítést végző helikopter pilótától, hogy egy gyanús külföldi rendszámú kisbusz nagy sebességgel halad az EÁP pont irányába, és így az EÁP szolgálat felkészülhetett a jármű megállítására. (EÁP: ellenőrző átengedő csoportok)

img_5610.jpg

A határvédelmet amúgy 3 vonalas rendszerben látták el. Az első vonal közvetlenül a határ mentén kiépített szerviz úton az ideiglenes biztonsági határzárral is megerősített határvédelmi járőrszolgálatot, a második vonal a határvonal mögött 1-2 km-es mélységben létesített járőrszolgálatokat, míg a harmadik vonal a 8 km-es körzetben létesített mélységi ellenőrzéseket, mobil járőrcsoportokat, valamint ellenőrző átengedő csoportokat (a továbbiakban: EÁP) tartalmazza.

img_5613.jpg

A gyakorlat jelvénye

img_5545.jpgA hadgyakorlaton, melyet hazánk és a résztvevő országok képviselői is megtekintettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis mellett a honvédség kötelékéből még a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred és az MH Egészségügyi Központ alakulatai vettek részt. 

------------------------

Fotó és szöveg: Thurzó Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr6315231522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása