„Hüse Károly emlékét 1978-tól napjainkig az ejtőernyős társadalom példaértékűen őrzi” – III. Hüse Károly ejtőernyős emléktalálkozó és emlékverseny – Szolnok 2022.07.28.
2022. augusztus 09. írta: harcihelikopter

„Hüse Károly emlékét 1978-tól napjainkig az ejtőernyős társadalom példaértékűen őrzi” – III. Hüse Károly ejtőernyős emléktalálkozó és emlékverseny – Szolnok 2022.07.28.

20220728-7v2a1277.jpg

Immáron harmadik alkalommal rendezték meg Szolnokon a Hüse Károly emlékversenyt. A posztumusz őrnagy mellett az idén áprilisban elhunyt Gál Szabolcsról is megemlékeztek és a fiatal ejtőernyősről vándorkupát alapítottak, melyet az idei évtől minden évben kiosztanak majd.

Az idei versenyen, akárcsak korábban tisztelegni kívántak a kiváló ejtőernyős katona és sportember emléke előtt, ápolni az ejtőernyős hagyományokat, valamint fenntartani a kapcsolatot az aktív és a már nyugállományú egykori ejtőernyős katonák között.

Az esemény kapcsán az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Speciális Ejtőernyős Kiképző Csoportjától (SEKICS) Kollár Gábor őrnagyot kérdeztünk a versenyről és a mindennapokról. Megtudtuk, hogy a szárazföldi katonák bővített körkupolás alapkiképzése mellett a pilótanövendékek kiképzése is folyamatos. Egyre több NKE-s csoportot fogadnak. Idén már kettő bővített körkupolás és kettő pilótanövendék-csoport kiképzését is végrehajtották, emellett a légcellás szabadeső kiképzések is folyamatosan zajlanak. A MH ejtőernyős válogatott csapata, a két fő versenyén (ausztriai katonai, és csehországi civil (FAI) világbajnokság) túl van, idén még 4 Világkupa verseny kerül megrendezésre, melyből 3-ban indulni fog a válogatott.

Visszatérve a Hüse rendezvényre, az ejtőernyővel végrehajtott ugrásokat, bérelt polgári AN-2-es repülőgépből, és a Magyar Honvédség újonnan beszerzett H145M helikopteréből hajtották végre a résztvevők. (A Mi-17-es helikopterek a szlovéniai erdőtűz-helyzet miatt maradtak távol.) A veterán ugrók, akik között egyesek még a Magyar Néphadseregben kezdték meg ejtőernyős pályafutásukat körkupolás ejtőernyővel emlékugrásokat hajtottak végre. Rajtuk kívül célbaugrást hajtottak végre a nemzetközi repülőszövetség versenyszabály előírásai szerint a résztvevők. A precízebb, sok gyakorlatot igénylő célbaugrás mellett a kevésbé gyakorlottak számára ún. célra szálló versenyt tartottak, így itt is meg tudták mérettetni magukat. Ennek értékelésére a fűre jelöltek ki köröket, 40m-0m-ig. A célbaugrás versenyszám 1000m-ről történt 4 fős csapatban, a célraszállás 1500m-ről.

A versenyen a Magyar Honvédség összes olyan egysége képviseltette magát, ahol ejtőernyőzés zajlik, ez 8 alakulatot jelentett.

20220728-7v2a1267.jpg

Katonás rendben várakoznak az ejtőernyős felszerelések

Előkészületek

Gépbe szállás, indítás!

Ejtőernyős körök

20220728-7v2a1453.jpg

Gép a képen, vagy gép a gépben?

 

Okostojás munkában

Az egyik főszereplő a nap folyamán - orosz forgószárnyasok hiányában - a 07-es oldalszámú H145M helikopter volt.

-------------

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük a lehetőséget a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának és a MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak, hogy látogatásunkat a rendezvényen lehetővé tették!

 -------------

Kép: Thurzó Péter

Szöveg: Horváth Bence 

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr6317904657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása