Előrelépések a veszprémi Mi-24D emlékmű kapcsán - Tervek és elképzelések (2019.08.30.)
2019. augusztus 30. írta: harcihelikopter

Előrelépések a veszprémi Mi-24D emlékmű kapcsán - Tervek és elképzelések (2019.08.30.)

Legutóbb ez év februárjában jelentkeztünk a Veszprémben kiállítandó Mi-24D helikopter kapcsán. Akkori bejegyzésünkben (Magyartarkába burkolózott a veszprémi Mi-24D helikopter) hírt adtunk arról, hogy a nagy múltú és hazánkban egyedülálló tevékenységet végző MH Légijármű Javítóüzemben elkészült a helikopter festése is.

img_9335.jpgA 005-ös oldalszámot kapott egykori NDK-s Mi-24D türelmesen várja, hogy végre talapzatra kerüljön. A LéJü szakemberei minden szükséges munkálatot elvégeztek már: zárómozzanatként a helikopter mindkét oldalára felkerültek az egykori 87. Bakony Harcihelikopter Ezred századjelvényei. Jobb oldalra a Kerecsen és a Fekete bárány mellé az ezredcímer is felkerült. 

img_9340.jpgA menetirány szerinti bal oldalra a Phoenix és a hozzákapcsolódó üzemeltető század, azaz a Vörös Sárkány került. A szárnybekötés lemezei nem kerültek a helyére, csakúgy mint a főreduktor, forgószárnyagy, forgószárnyak és faroklégcsavar sem. Fölösleges is lenne kompletten elkészíteni a helikoptert, mivel még egy hosszú út vár rá Kecskemétről Veszprémbe. 

img_9330.jpgMost, hogy minden nagyjavított Mi-24-es NVG kompatibilis szürke színt kapott üdítő és egyben nosztalgikus hangulatot kelt a magyartarkába burkolózott csillogó-villogó Mi-24-es.

A múltkori bejegyzésünket ott hagytuk hát félbe, hogy a helikopter készen áll az emelvényre emelésre, azaz innentől Veszprém jön, azaz az emlékmű területét biztosító Veszprém Megyei Jogú Önkormányzat. A terület már eldőlt, hogy melyik lesz: a 8-as főútról a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető bekötőút mellett kerül elhelyezésre a harcihelikopter. Mindeközben a tervezés is zajlik, azaz két folyamat együttes eredménye hozhatja majd el azt a pillanatot, amikor végre sor kerülhet a LéJüben, szerencsére mindvégig fedett helyen tárolt, Mi-24D trélerre helyezését.

A telekről

Most, azaz augusztus végén, az építési engedélyhez szükséges telek rendezését hajtja végre az önkormányzat,  melyhez a változási vázrajz már benyújtásra került a Földhivatalhoz záradékolás céljából. A záradékolást követően az ingatlan tulajdonosa NIPÜF Zrt. (Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.,) fogja kérvényezi a telekalakítás lefolytatását, melyet a rendezési terv módosítása követ. Az erre vonatkozó előterjesztést a tervezettek szerint a szeptemberi közgyűlés fogja tárgyalni.

A telek biztosításával kapcsolatos ügyintézés tehát folyamatban, azonban a vége most még nem megjósolható. Egy rendezési terv módosítása ugyanis akár több hónapot is igényelhet, nem beszélve a NIPÜF Zrt. kérvényezési gyorsaságáról.

Megjegyzés: nemcsak egy pad kerülne ki, hanem valószínűleg a helikopter két oldalára is egy-egy telepítésre kerülne.

A tervezésről és látványról

 A tervek jelenleg az alábbiak szerint néznének ki:

Meg kell jegyezni azonban, hogy ezek még nem a végleges tervek, ugyanis például a helikopter elhelyezése úgy lesz megoldva, hogy a Mi-24-es hossztengelye 338-158 fokon helyezkedjen el, mivel ez volt a repülőtér felszálló iránya és így az kerül imitálásra majd, hogy a gép éppen felszállásban van a reptérről. Az orrfutó rögzítése is másféleképpen készülne el, mint ahogy az ábrákon látható.

Látványképek:

 

S a várva-várt kérdés: mikor kerül felállításra az emlékmű?

A rendezési terv módosításának időtartamát egyelőre megjósolni nem lehet, így a telek rendezését sem. A végleges tervek valószínűleg előbb elkészülnek, mint ahogyan a telek rendezése lezajlik. Azonban az már szinte biztosra vehető, hogy - tekintettel a közelgő őszre, majd télre - a helikopteres emlékmű felállítására 2019-ben már nem kerül sor. Így a legvalószínűbb dátum a 2020, itt is az év közepefele.

Viszont ami egy kicsi vigaszt nyújthat, hogy a színfalak mögött - köszönhetően a koordinációt irányító Kaptur József egykori ”Kerecsen” harcihelikopter zászlóalj parancsnokának - a munkálatok nem álltak meg, így a 87. Bakony Harcihelikopter Ezred bezárásának 16. éves évfordulóján végre újból felszállóirányon lesz egy Mi-24-es.

img_9342.jpgA gyönyörűen előkészített 005-ös Mi-24D egyelőre még Kecskeméten marad. A kalkulációk szerint jövő év tavaszánál előbb nem kerülhet talapzatra. 

---------------------------

Szöveg: Horváth Bence

Információk: Kaptur József (Segítségét ezúton is nagyon szépen köszönjük!)

Fotók: Kaptur József, MH Légijármű Javítóüzem

---------------------------

Kapcsolódó bejegyzések:

Harcihelikopteres emlékek blog:

A veszprémi Mi-24-es emlékmű állításának részletei - Interjú Kaptur József alezredessel (2018.05.03.)

A veszprémi Mi-24-es emlékmű állításának részletei II. - Újabb részletek (2018.10.26.)

 

Harcihelikopter.blog.hu:

A veszprémi Mi-24D helikopteres emlékmű állításának részletei és ezen keresztül a MH Légijármű Javítóüzem tevékenységének bemutatása (2018.12.15.)

Magyartarkába burkolózott a veszprémi Mi-24D helikopter (A kiállítandó Mi-24D festése a MH Légijármű Javítóüzemben) - 2019.02.21.

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr515032738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása