Szemtől szemben a Mi-24-essel, avagy milyen érzés az, amikor te vagy a célpont - Hawk Strike 2020 magyar -amerikai hadgyakorlat - 2020.03.05.
2020. március 06. írta: harcihelikopter

Szemtől szemben a Mi-24-essel, avagy milyen érzés az, amikor te vagy a célpont - Hawk Strike 2020 magyar -amerikai hadgyakorlat - 2020.03.05.

img_9203.jpg

 Szemtől-szemben a Mi-24-essel. Valós helyzetben sokaknak ez lenne az utolsó emlékük, ezután már csak Kharón ladikjában lenne számukra hely. Szerencsénkre mi csak gyakorlat keretében kerültünk a harcihelikopterek célkeresztjébe

 A hadgyakorlatról

Magyar és amerikai egységek részvételével valósult meg a Hawk Strike 2020 gyakorlat, mely a 2020.02.24 és 2020.04.15-e között hazánkban zajló Steppe Archer 2020 hadgyakorlat részét képezi. Maga a Hawk Strike február 24-étől március 6-ig tartott, melynek sajtónyilvános gyakorlatát március 5-én tartották meg. Ennek során egy valós repülési és éleslövészeti feladatok végrehajtásával egybekötött gyakorlatot hajtottak végre. Az elképzelt szituáció a tájékoztató szerint az alábbi volt: 

"Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár 882. rohamlövész osztaga hibrid, aszimmetrikus környezetben megvalósuló, az államhatáron átsodródott fegyveres csoport felszámolását célzó légiroham gyakorlatot hajt végre. Ez megfelelő lehetőséget nyújt a saját, illetve partner alegységek kiképzési céljainak elérésére, valamint nemzetközi és nemzeti vonatkozásban is erősíti az együttműködési képességet. A magyar-amerikai harcászati szintű együttműködés képességének fejlesztése kiterjed a különleges műveleti képesség, a légi vezetés-irányítás, valamint a befogadó nemzeti támogatás területeire is.
A mozzanatsor részét képező légiroham sikere a szárazföldi (alapvetően lövész alegységek) és a légi támogató erők (harci helikopterek) összehangolt, precíz és gyors rohamának útján valósul meg.
Légiroham műveletek alatt értjük azt, amikor a támadást végrehajtó erők (harcoló, harctámogató alegységek) maximális tűzerejűket és mozgékonyságukat szállító-, és harci helikopterek együttes alkalmazásával hajtják végre. A célja lehet az ellenség megsemmisítése, vagy egy adott terület birtokba vétele, illetve megtartása.
A légirohamot végrehajtó alegység támogatását a terület lezárásával egy - korábban szintén légi úton átcsoportosított - lövésszázad biztosítja. A feladatuk az elrejtőzött idegen fegyveres csoport elmenekülésének megakadályozása.
A kiképzési esemény közben mentési feladat (MEDEVAC) is végrehajtásra került."

Mindez a gyakorlatban, kiemelve a  légi támogató erők, azaz a Mi-24-esek támogatását, avagy...

...szemtől szemben a Mi-24-essel

A sajtónyilvános hadgyakorlat egyetlen, blogunkhoz közvetlenül kapcsolódó eleme a szolnoki alakulat két Mi-24-esének részvétele volt. A Mi-24V-Mi-24P géppár még az amerikai-magyar földi erők megérkezése előtt, illetve közvetlenül a deszant kirakása közben végzett rácsapásokat az ellenséges erőkre.

Amúgy érdekes és egyben hátborzongató volt hallani és ezen keresztül átélni, hogy milyen is lehet célpontnak lenni: ugyanis blogunk csapatának egy része pont az ellenséges erők ("rossz fiúk") épülete mellett foglalt állást, így egy éles szituációban a JTAC-ek a támadó (légi)erők tüzét pontosan ránk irányították volna, ami adott esetben lehet, hogy elsőnek nem is két krokodil (Mi-24 orosz beceneve) képében, hanem a távolból indított, számunkra láthatatlan "meglepetés" bombák és rakéták formájában érkezett volna meg.

img_9462.jpg

Újdörögdi romváros. Itt még minden csendes...

img_9464.jpg

...mindeközben a JTAC figyel és irányít. 

No de most a színlelt bombák és rakéták helyett, "csak" a Mi-24-es géppár rácsapását élhettük át. Az egészben az volt a legsejtelmesebb, hogy ugyan tudtuk, hogy 10:05-kor kezdődik a hadgyakorlat, azonban ezt már előre felvezette az orosz helikopterek jellegzetes morajlása. Anno ezt mint árulkodó hanglenyomat jellemezték, és valóban: még nem látod, de már hallod, tudod, hogy jön, de hogy honnan, mennyi az még rejtély, és lehet, hogy már meg sem tudod mert előbb pusztít el ő, mint te őt megpillantanád. Így hát hallod, néha tisztábban, néha csak halk morajlásként, mintha egy vonat menne a távolban. És feszült figyelemmel várod, hogy bukkanjon már fel végre, jöjjön, aminek jönnie kell. Aztán egyszercsak megváltozik a hang tónusa. Közelednek. Tisztán hallható, hogy erősödik a robaj, aztán a fák koronájának magasságában apró pici szürke helikopterszerű pontokat pillantasz meg, de nyomban el is tűnnek. Ezek a várva-várt jövevények voltak, de még nem jönnek, ez csak egy forduló volt. Ahogy elfordultak (köröznek, várakoznak a rácsapás megkezdésére) a hangjuk is elhalkul. Elmennek? Mire várnak?

Aztán a robaj megint erősödik, sőt most már fokozatosan növekszik a morajlás: ezek bizony most már tényleg jönnek. És először az egyik, majd nem sokkal lemaradva mögötte a másik Mi-24-es is előtűnik. Farkukat "felvágva", a hajtóművekből kiömlő forró hőtől elhomályosított háttérrel, de mindvégig szorosan a fák takarásában közelednek, majd egy ugrással kiemelkednek onnan és meg is érkeznek fölénk. A robaj hangzavarrá erősödik, a rotorlapátok a mély csattogásukkal, a forgószárnyszélek jellegzetes ciripelésükkel, a hajtóművek visításukkal adják a zenei aláfestést a látványhoz: ami immáron nem félelmetes, hanem lenyűgöző. Alig pár méterrel felettünk húznak át, szinte úgy érzi az ember meg tudná érinteni őket. És mindeközben az érzés, hogy ezek a mieink, velünk vannak még ha most éppen a szimulált rossz fiúkat is támadják. Aztán ahogyan jöttek, úgy el is illannak, csak az égett kerozin illata marad a nyomukban. Illetve ha pusztítottak volna, akkor romok és szenvedés.

Mi-24-esek rácsapás közben... 

...és távozóban. Nem volt egyszerű lencsevégre kapni őket.

Az első rácsapást továbbiak követik: vissza-vissza térnek és szimulálják, hogy éppen pusztítják azt ami még maradt 30 mm-es gépágyúval, 12,7 mm-es géppuskával vagy épp NIR fegyverzettel. Azaz pusztítanák azt, ami az első csapás után megmaradt volna, mert ha egy Mi-24-es géppár már az első rácsapáskor alkalmazza a 8x20 db 80 mm-es nem irányítható rakétáját és a fedélzeti tűzfegyvereit, akkor ott az újdörögdi romváros, valóban rommá változott volna, és a landoló amerikai-magyar csapatoknak a maradék ellenállás felszámolása maradt volna csak feladatául.

Apropó vonathang! A Mi-24-es egy másik beceneve a repülő lőszeresvagon, amire méltán rá is szolgált. Így nemcsak a hangja hasonlít a vonathoz...

 

A hadgyakorlat további elemei 

 A Mi-24-esek rácsapásai után nem sokkal megérkeztek az ugyancsak jellegzetes csattogó hangot hallató CH-47-es helikopterek, melyeket UH-60-asok vettek körül. Az amerikai helikopterek a vegyes magyar-amerikai erőket szállították a helyszínre. A landolást és a deszant kihelyezését követően éles bedöntésekkel, villámgyorsan távoztak a helyszínről. Ezt követően lassabb, házról-házra történő mozgással, szisztematikusan számolták fel a "jó fiúk" a rossz fiúk gócpontjait, és végül megszerezték azt amiért jöttek: az ellenséges drónt, melyet a "rossz fúk" védelmeztek. Ezt követően egy MEDEVAC kiemelés történt UH-60-assal, majd a CH-47/UH-60-as vegyes kötelék landolt és vitte haza a támadó egységet.

img_9472.jpg

Érkezik az amerikai különítmény. Igen, akárcsak a valkűrök lovaglásában, olyan érzésünk volt nekünk is. Íme a zenei aláfestés!

A légideszant landolása

Megkezdődik a városi harc épületről-épületre

MEDEVAC kiemelés

img_9619.jpg

MEDEVAC feladat közben is szemtől szemben a Mi-24-essel

 UH-60-asok érkeznek, landolnak és távoznak a kimentett egységekkel

 

Ugyanezt teszik, igaz kicsit lomhábban, a Chinook helikopterek is

 img_9758.jpg

És itt a vége fuss, azaz, repülj el véle! 

A hadgyakorlat alapvető eleme amúgy abban rejlett, hogy miként tudják begyakorolni az amerikai-magyar egységek a közös harci műveletek, adott esetben nyelvi akadályokba ütköző, közös kivitelezését, miként tudják egymás eljárásait, eszközeit (magyarok a CH-47-esek fedélzetén érkeztek a helyszínre) begyakorolni, alkalmazni. A látottak alapján ez elég gördülékenyen zajlott...

A Magyar Honvédség részéről elsősorban az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH Bakony Harckiképző Központ, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái vettek részt a gyakorlatokon.

 

--------------------

Köszönetnyilvánítás

A szerkesztők ezúton szeretnék megköszönni a lehetőséget a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának és a Bakony Harckiképző Központ munkatársainak, hogy lehetővé tették a hadgyakorlaton történt látogatásunkat és mindenben készségesen segítségünkre voltak!

---------------------

Szöveg: Horváth Bence

Fotó: Horváth Bence, Thurzó Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr2715506986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása