Brave Warrior 2022 hadgyakorlat dinamikus és statikus nyílt nap beszámoló VIDEÓKKAL! - 2022.09.29.
2022. október 04. írta: harcihelikopter

Brave Warrior 2022 hadgyakorlat dinamikus és statikus nyílt nap beszámoló VIDEÓKKAL! - 2022.09.29.

20220929-7v2a8396.jpg

A hadgyakorlatra érkezőket egy Mi-24P géppár fogadta, akik ugyan magán a sajtónyilvános eseményen nem vettek részt, azonban az elején több forduló erejéig is megtekinthető volt

A BRAVE WARRIOR 2022 egy többnemzeti (magyar, horvát, szlovák, olasz és amerikai), komplex harcászati gyakorlat, amely 2022. szeptember 15. és 30. között zajlott a Magyar Honvédség Központi Gyakorló-és Lőterén.

Ez volt a Magyar Honvédség legnagyobb szabású többnemzeti harcászati gyakorlata idén, amelyet már nyolcadik alkalommal rendezi meg hazánk. Korábbi évek beszámolói itt (2020.) és itt (2019) találhatóak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vettek a hadgyakorlaton az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis haditechnikai eszközei. A sajtónyilvános napon egy Mi-24P és egy H145M volt megtekinthető a statikus soron, egy Mi-17-es Pápáról áttelepülve bambi-készültséget adott. A hadgyakorlat során egy további Mi-24P nyújtott 30mm-es gépágyúk felhasználásával légi támogatást a földi egységek harcához.

A BRAVE WARRIOR 2022 gyakorlatokon több, mint 1200 fő vett részt. A feladatokban többségében páncélozott szállító harcjárművekkel, gyalogsági harcjárművekkel és harckocsikkal vettek részt az alegységek, összesen félszáz technikai eszközzel. A légi támogatást 2db Mi-24P géppár, 1 db Mi-17-es helikopter és a gyakorlat különböző fázisaiban összesen öt H-145 M helikopter, valamint 1 Gripen JAS-39 géppár adta. A sajtónyilvános napon a Mi-24P mellett a Gripen is bemutatkozott, precíziós csapást mérve a neki kijelölt célra.

Résztvevő főbb harcjárművek az alábbiak voltak:

  • Leopárd 2 A4HU harckocsi - magyar
  • BMP-1 (BVP) a szlovák hadseregnél rendszeresített páncélozott harcjármű
  • BTR-80 - magyar páncélozott szállító harcjármű lövész alegységek részére
  • Centauro - olasz hadseregben rendszeresített páncélozott harcjármű
  • Gidrán - magyar páncélozott támogató harcjármű

A gyakorlat alapja egy teljes harcászati feladat végrehajtása zászlóalj harccsoport szinten. A kiképzési foglalkozás célja, hogy a résztvevő nemzetek megismerjék egymás eljárásrendjét és feladatrendszerét, valamint többnemzeti környezetben készüljenek fel a feladatok végrehajtására. A gyakorlás első fázisa során a nemzetek megismerték egymás harceljárásait és a száraz-, valamint vaklőszeres begyakorlásokat követően a gyakorlat második fázisában éleslövészettel egybekötött komplex harcászati feladatot hajtanak végre.

A gyakorlat során a Kiemelt Éberségi Tevékenységű többnemzeti harccsoport (enhanced Vigilance Activity Battlegroup; eVA BG HUN) teljes műveleti készenlét ellenőrzése is zajlott. Magyarország Kormánya 2022 márciusában döntött a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport (HUN eVA BG) többnemzetivé tételéről úgy, hogy a keretnemzeti feladatköröket továbbra is hazánk látja el. A NATO tagállamok felé közvetített felhívásra Olaszország, Törökország, Horvátország jelezte részvételi szándékát és kezdte meg a csatlakozás előkészítését. Az így megalakult harccsoport célja a közös kiképzés során az együttműködési képesség megteremtése és a kijelölt erők összekovácsolása volt. A csapatok fogadására alkalmas tábort a veszprémi Újmajor bázison alakították ki és az MH Bakony Harckiképző Központ üzemeltette.

A gyakorlatban a Magyar Honvédség részéről 17 alakulat vett részt közel 600 fővel. Ehhez társul a legnagyobb létszámmal az olasz hegyivadász század harccsoport és egy amerikai légiszállítású lövészszázad. A horvát haderő különböző harctámogató és harcbiztosó erőkkel vett részt a gyakorlaton, továbbá V4 együttműködés keretében csatlakozott a szlovák haderő egyik százada is.

A sajtónyilvános eseményen készült képgalériáink az események sorrendjében készültek.

 

Statikus sor Mi-17-es szállító helikoptere

Készülődés és indulás, majd búcsúzás látványos palásttal 

 

Mindez videón: Mi-17-es helikopter, mely bambikészültséget adott indulása Pápára

 

Nyitó Mi-24P géppár 

 Mi-24P a statikus soron.

20220929-7v2a8500.jpg

Mi-24P hajózók a statikus soron: fogadták az érdeklődők minden kérdését kezdve amerikai katonától egészen a honvédelmi miniszterig.

20220929-7v2a9084.jpg

A statikus sor Mi-24P-je igazán látványosan nézett ki a 4 db B8-20V nem irányított blokk felfüggesztésével. 

20220929-7v2a9107.jpg

A statikus sor másik sztárja a H145M volt, mely teljes fegyverzetben került kiállításra.

20220929-7v2a8489.jpg

Jobb oldalon egy gépágyúkonténer, míg...

20220929-7v2a8494.jpg

... bal oldalon egy nem irányított rakétablokk került felfüggesztésre.

Első körben a 30 mm-es gépágyúból rövid, míg második körben egy hosszabb sorozatot engedett el a Mi-24P. Búcsúzóul alacsonyan húzott el a nézősereg felett. (A H145M sajtónyilvános rendezvényen feladatot nem hajtott végre.)

 

 Záróképhez is (két H145M) kíséretében egy Mi-24P érkezett. Függesztménye a PTB-450-es póttartályok mellett egy db sugárfelderítő konténer volt.

 A hadgyakorlat befejezése után a H145M helikopter is hazaindult.

 

Statikus sor H145M helikopterének felszállása a nap végén

 A H145M után a Mi-24-es is felszállt...

 

...majd hazaindult. Természetesen a szokásos rácsapások nem maradhattak el. A 4 db NIR blokk függesztmény kifejezetten jól állt a harciszekérnek.

 A több mint 4000 lóerő segítségével könnyedén emelkedik fel a több mint 10 tonnás forgószárnyas.

Alacsony áthúzás Mi-24P módra. Lehetett volna alacsonyabb is, de akkor se sátor, se egyéb tereptárgyak nem maradtak volna sértetlenül...

 

-----------------

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük a lehetőséget a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának, hogy látogatásunkat a rendezvényen lehetővé tették!

-----------------

Kép: Thurzó Péter

Szöveg: Horváth Bence

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr3517946536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása