Felkészülés a 2019. évi budaörsi Honvédelmi napra - Mi-17 dinamikus bemutatója (VIDEÓVAL és KÉPGALÉRIÁKKAL!)
2019. május 10. írta: seitec

Felkészülés a 2019. évi budaörsi Honvédelmi napra - Mi-17 dinamikus bemutatója (VIDEÓVAL és KÉPGALÉRIÁKKAL!)

 _mg_9893.jpg

A Honvédelem Napján Mi-17-es helikopterrel mindegyik napon két alkalommal is 15-15 perces bemutatóra kerül sor. Helyszíni tapasztalataink alapján tanúsíthatjuk: érdemes lesz ellátogatni a rendezvényre, mert az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis hajózói a Mi-17-es helikopterrel bámulatba ejtően látványos dinamikus programmal készülnek!

A 2019. május 17-19. között, a budaörsi repülőtéren megrendezésre kerülő Honvédelem Napja rendezvény igazán nagyszabásúnak ígérkezik: felvonultatásra kerül nemcsak a hadrendben álló, hanem a jövő haditechnikája is. Így biztosan állíthatjuk, hogy a közelgő esemény - mivel a közelmúltban ilyen nagyszabású Honvédelmi Nap nem volt - így nagyszámú látogatói érdeklődésre tart majd számot.

Mivel a Honvédelmi Napon a Mi-17-es helikopter nemcsak a statikus, hanem a dinamikus (aktív) programok résztvevője is lesz, így a bemutatórepülésre a felkészítést már időben el kellett kezdeni. Jóllehet a műrepülési elemek a szokványos fel és leszállásoktól, egyszerű emelkedésektől és kigyorsításoktól eltérnek, és külső szem akár azt is gondolhatja, hogy na ilyenkor biztosan többet megengedhetnek a pilóták, mint amit amúgy az egyszerű hétköznapokban nem, a valóságban mindez sokkal egyszerűbb: mint ahogyan például egy egyszerű kiképzési repülés során sem, úgy műrepülés során sem lehet eltérni a maximálisan megengedett bedöntési szögektől, a repülési értékeknek a megadott, és szigorúan szabályzott határértékeken belül kell maradniuk! Ekként, hiába látványosabb egy műrepülés, mint egy "sima" kiképzési repülés a paraméterek végig betartásra kerülnek. És ezek ellenőrzését nem szemmel (azaz szubjektíven) ellenőrzik, hanem ezt automatikusan megteszi a helikopter fedélzeti adatrögzítő rendszere, mely minden repülés után szigorú szabályok mentén kerül ellenőrzésre (szaknyelven: kielemzésre).

Külső szemlélőnek azonban ezek ellenére nagyon látványosnak és a szokásostól jelentősen eltérőnek mutatkozott a Mi-17-es dinamikus bemutatója. Mivel szerkesztőségünk tagjai azon szerencsések között lehettek, akik először láthatták a Mi-17-es bámulatba ejtően légies műrepülését így egy bővített képgalériával tudunk mindenkit biztatni arra, hogy ha teheti valamelyik napon mindenféleképpen látogasson el Budaörsre és nézze meg a bemutatót!

dsc_0098.jpg

Az utolsó simítások felszállás előtt.

 _mg_9628.jpg

Minden a földi indítással...

 

_mg_9651.jpg

...majd felszállással kezdődik. 

 

_mg_9667.jpg

Aztán egy meredekebb bedöntéssel végrehajtott felszállást következik...

 

_mg_9699.jpg

 ...s legközelebb már kint a gyakorlótéren, a műrepülésre kijelölt zónában figyelhetjük meg a Mi-17-es akrobatikus légibalettjét.

 

 Fotósainknak igencsak fel volt adva a lecke, hogy folyamatosan követni tudják bemutató repülés pillanatait, melyben nemsok statikus pillanat volt! 

 

Bárhogy is forgolódott a Mi-17-es helikopterünk, mindegyik oldaláról gyönyörű volt

Kevésbé köztudott tény de a Mi-17-es szállítóhelikopter fordulékonyabb, mint a nehezebb Mi-24-es harcihelikopter, hiszen hajtóművei ugyanazok, azonban önsúlya kisebb, mint a Mi-24-esnek, (köszönhetően az utóbbi fegyverrendszereinek és páncélzatának) 

 

 A látványos programot a szállítóhelikopterrel kis magasságú helyzetváltoztatásokkal egybekötve hajtották végre a kijelölt hajózók

  dsc_0099.jpg

A jövő hétvégi esemény előkészülete folyamatos, a forgószárnyasok az elkövetkezendő napokban is folytatják a felkészülést.

 

 

 Folytatás nemsokára Budaörsön! 

 

----------------------

Köszönetnyilvánítás

A szerkesztők ezúton szeretnék megköszönni a lehetőséget az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis vezetőségének és a tájékoztatásért felelős kapcsolattartónak, hogy lehetővé tették látogatásunkat a szállítóhelikopter-zászlóaljánál, és mindenben készségesen segítségünkre voltak!

Külön köszönjük Kovács Krisztián alezredes Úrnak, hogy lehetőséget biztosított a Honvédelmi Napi dinamikus bemutató megtekintéséhez! 

 

KAPCSOLÓDÓ BEJEGYZÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK

 A rendezvényről: 

800x377_honvnap1.jpg

Délelőtt:

  • 10.00 órakor megnyitó – légierő díszelgő áthúzása
  • különleges műveleti katonák dinamikus bemutatója (20 perc)
  • H145M helikopter egyéni bemutató (15 perc)
  • Mi-17 helikopter egyéni bemutató (15 perc)
  • ejtőernyős-válogatott bemutatója (40 perc)
  • járőrkutyás bemutató (20 perc)
  • drónbemutató (5 perc)
  • robbanóanyag-kereső kutyás bemutató robottal (15 perc)
  • drónbemutató (5 perc)
  • lövészszakasz dinamikus bemutatója (20 perc)
  • drónbemutató (5 perc)
  • Különleges Díszelgő Csoport bemutatója (15 perc)

Délután 14.00 órától kezdődően:

  • különleges műveleti katonák dinamikus bemutatója (20 perc)
  • H145M helikopter egyéni bemutató (15 perc)
  • Mi-17 helikopter egyéni bemutató (15 perc)
  • ejtőernyős-válogatott bemutatója (40 perc)
  • járőrkutyás bemutató (20 perc)
  • drónbemutató (5 perc)
  • robbanóanyag-kereső kutyás bemutató robottal (15 perc)
  • drónbemutató (5 perc)
  • lövészszakasz dinamikus bemutatója (20 perc)
  • drónbemutató (5 perc)
  • Különleges Díszelgő Csoport bemutatója (15 perc)

A nap folyamán a folyamatos gyerekprogramok, valamint a Magyar Honvédség logisztikai, szárazföldi és légi eszközeinek kiállítása várja a kedves érdeklődőket.

 

Az AS-350B-vel végrehajtott felkészülésről:

Ejtőernyős ugrás AS-350B helikopterből - 2019.05.07. (Magyar Honvédség ejtőernyős válogatott felkészülése)

 _mg_9489.jpg

 

A feladatot végrehajtó Mi-17-es típus jövőjéről szóló bejegyzésünk:


Paradigmaváltás előtt a magyar szállítóhelikopteres repülés – Látogatóban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szállítóhelikopter-zászlóaljánál

_mg_7470.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://harcihelikopter.blog.hu/api/trackback/id/tr9414816200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása